Trekking

Prin Cheile Peciniscai catre Varful Domogled

Se aliniaza inca o data planetele si avem liber atat eu cat si Cosmin o zi de weekend. Vremea se anunta perfecta iar alegerea turei nu este deloc usoara. Putem merge in munti inalti unde deja avem zapada sau zona Herculane. Pana la urma alegem Heculane pentru ca temperaturile s-au  anuntat foarte ridicate si nu avem chef mers prin zapada topita.
De fiecare data cand am mers in zona am urcat pe valea Cernei si facut doar trasee de la Km 12, podul Tasnei, in sus. A venit momentul sa vedem si traseele din zona statiunii
Tura aleasa este: Cheile Peciniscai – Creasta principala a muntilor Mehendinti – Vf. Domogled – Cheile Prolazului (cariera).
Desi este o zona cunoscuta la noi in tara, umblata de turisti de toate varstele pentru zona Bailor Herculane nu exista o harta turistica. Singura harta mai noua (care este o schita ceva mai buna) a aparut in revista muntii Carpati insa cuprinde valea Cernei cu ambii versanti doar de la Km 12 (Dumbrava) in amonte.
Pe site-ul parcului (http://domogled-cerna.ro/) exista o harta dar care este o copie de pe google pe care au fost trasate traseele..trasare care nu prea corespunde cu realitatea.
Despre trasee nici nu mai vorbim, nici un pliant sau nici macar site-ul oficial al parcului nu reflecta realitatea, exista o multitudine de trasee marcate dar care in puncte cheie dispar facand uneori dificila orientarea (trebuie precizat ca unele poteci nu sunt prea umblate)
De mai mult ajutor mi-a fost un pliant cu traseele care include si o mica harta tiparit undeva in jurul anului 2000..pe care nici mai stiu de unde il am.
Nici nu intram bine in cheile Peciniscai ca si intalnim 2 turisti care se intorc dezamagiti ca nu au mai gasit semne de marcaj. In formatie de 4 persoane acum cu GPS si schite ale zonei reusim sa gasim poteca care dupa um timp se dovedeste a fi si marcata. Iesirea in creasta principala a muntilor Mehedinti este bine marcata (dar prin alt loc decat cel pe harta parcului..)
Creasta principala a muntilor Mehedinti este de fapt un drum forestier de buna calitatea si plin de noroi in momentul acesta. Singura lui utilitate este aceea ca iti permite sa faci legatura intre trasee.
Ajungem fara peripetii pe varful Domogled care desi mic (1105m) ofera o panorama foarte reusita. De aici coboram catre cheile Proazului insa inainte de intrarea in chei alegem o poteca veche de pastorit catre aceleasi Cheile ale Peciniscai, asa ca sa mai facem o recunoastere in zona.

Intrarea in Cheile Peciniscai

Cheile Peciniscai

Cheile Peciniscai

Cheile Peciniscai

Cheile Peciniscai

Pe poteci mai putin umblate

salase undeva cheile Peciniscai si cheile prolazului

salase undeva cheile Peciniscai si cheile prolazului

Domogled

Mehedinti

Coboram catre Cheile Prolazului, In fata Domogledul Mic

Coboram catre Cheile Prolazului, In fata Domogledul Mic

Coboram catre Cheile Prolazului, In fata Domogledul Mic

Pinul negru

Pinul negru

Pinul negru

Pinul negru