Trekking

Pestera Comarnic

Prima noastra iesire a avut loc la Pestera Comarnic, una din cele mai frumoase pesteri din Banat deschise turistilor.  Aceasta se afla situata in Parcul National Cheile Carasului – Semenic astazi in regim de protectie integrala.

Pestera este dezvoltata pe 3 nivele, cu galerii si sali de dimensiuni mari, bogat concretionate, cu forme de eroziune si coroziune reprezentative. Caracteristic pesterii, sunt intercalatiile de silex negru din peretii galeriilor care contrasteaza cu albul calcarului. Contine o mare biodiversitate de specii cavernicole si colonii de lilieci cu peste 300 indivizi apartinând unor specii protejate.

În pestera exista un traseu turistic de 1750 m si unul speoturistic de 300 m, ambele vizitabile în prezenta ghidului în lunile mai – august. Temperatura medie a aerului este de +9 C. Iluminarea se face cu surse de lumina individuale pe baza de baterii.

Dupa ce am last masinile in ultimul sat, Iabalcea am parcurs pe jos cei 8 km care ne despart de pestera printr-o padure imbracata in culorile toamnei. Vizita in pestera a durat aproximativ 1h fara a putea efectua totusi traseu complet datorita vitezei mici de deplasare.Intoarcere spre Iabalcea peste dealul cu Cioaca cu apa ne-a purtat prin livezile satului Iabalcea pe un drum pitoresc.

Prin livezile Iabalcei

Veselie pe drumul de intoarcere

Trupa completa in poiana Comarnic