Scoala Altfel

De la Oravita la Garliste

Una din marile atractii ale Banatului este calea ferata Oravita-Anina. Ea a fost inaugurata in anul 1863 (fiind astfel cea mai veche cale ferata montana de la noi din tara) iar traseul sau desi scurt de doar 33km este spectaculos avand nu mai putin de 14 tunele si 9 viaducte. Diferenta de nivel pe care trenul o castiga intre cele 2 statii terminus Oravita si resptectiv Anina este de 339m.
La un pas de inchidere din cauza lipsei de profit a fost totusi salvata in urma unei petitii online iar astazi functineaza in regim de tren turistic efectuand o singura cursa dus-intors pe zi.

In plin sezon turistic, in luna iulie, trenul este supraglomerat, evident lispit de climatizare, deci calatoria care dureaza aprox 2h/dus nu este neaparat o placere. Cu toatea aceastea imediat dupa plecarea din Oravita dupa ce intram in umbra padurii temperatura devine suportabila iar urechile noastre se obisnuiesc si cu scartaitul continuu al rotilor de tren.
Copii sunt incantati, putini din ei au mers pana la varstra de 10 ani cu trenul iar momentul in care trenul intra in tunel iar ei aprind lanternele urland in gura mare a facut tot vagonul sa izbucneasca intr-un hohot sanatos de ras.

Coboram cu totii in gara Garliste si privim cum trenul intra in tunelul cel mare locul unde denivelarea liniei ferate este asa mare incat sa poate vedea cu ochiul liber. Dupa un mic pick-nick pornim pe vechea poteca care ne coboara in satul Garliste. Acum putini oameni din sat mai calatoresc cu trenul motiv pentru care poteca aproape ca se pierde in multe locuri. Dupa ce strabatem o padure veche de pini (cam 200 de ani au arborii de aici) trecem printr-0 serie de poieni apoi coboram printr-o padure de fag pana la apa raului Garliste. De aici pe un drum forestier ne continuam drumul pana in sat unde ne asteapta microbuzul.

Drumul nu este difcil, are 8km in total,  insa ne consuma totusi mai aproape 3 ore pentru ca suntem surprinsi de o ploaie torentiala. Tunetele care la un moment dat par sa fie foarte aproape ne sperie destul de tare insa a doua zi plimbarea prin ploaie a devenit o amintire placuta.