ski touring alpinism

Vladeasa pe skiuri

Una din turele clasice de ski de tură de la noi din țară este traversarea masivului Vlădeasa și anume: Rogojel – Cabana Vlădeasa – Vf. Vlădeasa – Stâna de Vale.
Traseul are aproape 50km nu are portiuni tehnice însă este deosebit de pitoresc. Punctul culminat este reprezentat de varful Vlădeasa iar apoi traseul parcurge în mare parte o succesiune de poieni si creste secundare.
Am ales varianta de parcurgere in 2 zile chiar dacă asta a însemnat să dormim o noapte la cort și implicit să cărăm dupa noi tot echipamentul de dormit. În plus am avut și norocul să prindem o noapte mai friguroasă, la -18 grd.
Am avut noroc că în perioada aleasă de noi zapada a fost prezentă chiar de la plecare din satul Rogojel astfel ca accesul la cabana Vlădeasa s-a făcut direct pe skiuri. Singura problemă care trebuie rezolvată la această tură este cea de transport pentru că între punctul de intrare respectiv cel de ieșire din tură se fac cam 2h cu mașina motiv pentru care noi am apelat la o firmă de transport ca să câstigăm timp.