snowshoeing

Varful Retezat

Muntele pe care îl zăream din orașul natal, muntele unde am făcut prima mea drumeție, Retezatul este un loc special pentru mine. Revenim aici în orice anotimp si mult mai des decât in alte locuri. Așa ca nu contează de câte ori am fost pe vârful Retezat, dacă este vreme bună este o destinație preferată.
Deși aproape toți mergem și pe ski de tură alegem totuși deplasarea pe rachete de zăpadă neștiind configurația terenului și mai ales starea zăpezii. Plecăm din Răușor micul resort de ski acum cu obloanele trase după ce sezonul de ski a fost declarat închis…motiv pentru care găsim cu greu cazare. Urcăm pe culmea Prelucele și nu mică ne-a fost mirarea când imensa pădure de jneapăn dispăruse fără urmă sub zăpadă.  Folosim rachetele pănă sub vârf iar de acolo ultimii 200m dif de nivel trecem pe colțari.
Pentru diversitate alegem altă creastă secundără, Culmea Valerească la coborarea spre Râusor si parcugem o pădure de zîmbru (pinus cembra). Ne promitem că vom reveni sezonul următor pe ski de tură în special pentru coborârea de pe Valerească.