Scoala Altfel

Clasificare trasee de bicicletă

– Salut, ce faci în weekend ?
– Mă duc la o tură de bicicletă.
– Super, e lungă, câți KM ?
– 42km.
– Doar atât, e puțin…

Puțin poate să fie intr-adevăr dacă tura are loc la câmpie însă dacă pe parcursul celor 42Km mai trebuie să urcăm și niște dealuri ca să nu zic munți sau dacă asfaltul se termină și trebuie să mergem pe drum de macadam sau pământ 42km s-ar putea sa nu fie tocmai ușor de parcurs.  În mod obligatoriu pe lângă distanță diferența de nivel în urcare este o informație importantă de care trebuie să ținem cont când alegem un traseu de bicicletă.
Pentru ca în ultimul timp bicicleta a început să fie populară în rândul celor care preferă activitățile în aer liber au apărut bineînțeles și multe trasee  de bicicletă sau cicloturism. În general ele sunt marcate în teren cu litera C incadrată într-un pătrat sau pur și simplu un anumit traseu de drumeție are o notă care indică faptul că poate să fie parcurs și cu bicicleta. O parte din aceste trasee de bicicletă mai conțin încă o informație importantă pe lângă numărul de KM și diferența de nivel si anume gradul de dificultate (ușor, mediu, greu, etc.)

Acum întreabarea întemeiată care se pune la ce anume se referă acest grad de dificultate și care sunt criteriile după care s-a făcut încadrarea. Problema este pe departe a fi simplă…la o căutare pe internet găsești o gramadă de criterii și modalitați de clasificare a traseelor de bicicletă.

Cei de la International Mountain Bike Association (https://www.imba.com/) au dezvoltat un sistem de clasificare bine pus la punct care este deja folosit în multe resort-uri turistice cu trasee amenajate pentru bicicleta.
După cum se poate vedea mai jos numărul de km respectiv diferența de nivel nu sunt luate în considerare la stabilirea gradului de dificultate ci mai degrabă alte elemente sunt mai importante: tipul suprafetei de rulare, inclinatia maximă, înclinația medie, tipul și numărul de obstacole, etc.
Vom încerca pe viitor să folosim și noi acest sistem de evaluare să vedem cum funcționeaza în cazul turelor pe care le organizăm.