Cheile Garlistei

Cheile Garlistei sunt situate pe cursul raulului cu acelasi nume, mai exact ele reprezinta sectorul dintre orasul Anina si poiana Peris (2km amonte de satul Garliste). Traseu nemarcat pana de curand, zona cheilor este o destinatie mai putin frecventata de turisti.

In prima parte a cheilor poteca urmareste un drum de caruta urmand ca apoi sa se ingusteze iar in anumite locuri sa fie chiar sapata in stanca. Portiunea cea mai interesanta se afla in ultima parte fiind formata de cleantul Gherii(dreapta) si Moghila(stanga).

Pe tot parcusul cheilor putem identifica in diferite stadii de degradare ruinele a 14 mori de apa. De asemenea in Cheile Garlistei se afla numeroase pesteri dintre care cea mai importanta este Pestera cu Apa.

Un alt obiectiv important care se poate vizita impreuna cu cheile este reprezentat de calea ferata Oravita-Anina. Aceasta calea ferata, cu ecartament normal, este prima linie de tren montan din Romania (si a 4-a construita pe teritoriul nostru) fiind inaugurata la 15 decembrie 1863. Traseul de doar 33km este este unul spectaculos: avand o denivelare 339m, 14 tunele in lungime totala de 2.1Km si 9 viaducte.

    

    

    

         

Cele 2 obiective, Cheile si plimbarea cu trenul pot fi realizate intr-o singura zi iar traseele sunt accesibile tot timpul anului. Pentru detalii suplimentare si organizarea turelor ne puteti contacta.