Bike

Tinutul Padurenilor

Ținutul Pădurenilor o zonă bine delimitată geografic dar și etnic și folcloric este situată în județul Hunedoara pe culmile domoale ale munților Poiana Ruscă. Din cauza izolării modul de viață al oamenilor de pe aceste meleaguri s-a păstrat relativ nealterat de-a lungul timpului.
Istoria lor este strâns legată de exploatarea și prelucrarea fierului, perioada de vârf a mineritului în zonă fiind in jurul anilor 1900. Urme ale acestor exploatări respectiv a furnalelor cu greu se mai zăresc în zonă dar pentru cine sție să le caute pot spune povești fascinante. Astăzi o parte din drumuri se asfaltează dar asta nu fură din famecul zonei care este deosebit în această perioadă.

Am petrecut 2 zile pe aceste meleaguri fiecare cu un program diferit. În prima zi am dedicat mai mult timp istoriei și am vizitat terasamentul mocăniței folosite pentru transportul minereului de fier, furnalul cu turnare continuă de la Govâjdie dar și orașul Ghelari cândva centrul vieții miniere din zonă. De aici am trecut prin pitorescul sat Poienița Voinii  și ne-am îndreptat spre satul Alun cu a sa carieră de marmură, biserică de marmură și drum de marmură care nu este tocmai o plăcere pe bicicletă.

A doua zi am urcat în comuna Cerbăl de unde pe un drum absolut super cale de 17km ne-am bucurat de panorame deosebite asupra munților din județul Hunedaora. Drumul urmează una din multele creste domoale specifice munților Poiana Ruscă pe care sunt răsfirate localități la o altitudine ce variază între 850 și 1000m.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *