Contact

Pentru orice detalii, intrebari sau oferte va rugam sa ne contactati pe email sau telefon.

Nu uitati insa ca multe din activitatile pe care le organizam presupun deplasarea in natura uneori in zone unde accesul la internet este limitat. Noi încercăm să răspundem la mesaje cât mai rapid cu putință, dar se mai întâmplă să vă răspundem cu întârziere.

Dacă este ceva urgent, vă rugăm să ne contactați telefonic.

Florin Ocolisan
0723 864 727
Email:  floriocolisan@gmail.com
Facebook: Oco Bike&Hike

Ghid turism national tour operator (atestat nr. 5572)

Lider Montan International (certificat Seria L, Nr. 9645)

De curând am povestit despre liderul montan în cadrul unui interviu acordat asociației SGLM

Cum te-ai hotărât să devii IML?
Magia muntelui m-a atras dintotdeauna. Acolo am aflat că trăiesc într-un univers armonios unde stelele îmi arată calea iar soarele îmi dezvăluie frumusețea florilor. Și tot acolo am aflat că efortul nu rămâne niciodată nerăsplătit. La început mergeam câte puțin, în drumeții ușoare, dar cu timpul mi-am propus să “cuceresc” înălțimile. Am ales trasee tot mai dificile, munți mai înalți și mai îndepărtați și n-am putut să țin toate frumusețile acestea doar pentru mine. Mi-a plăcut și îmi place să le împărtășesc și altora. Pasul spre ghidaj a venit, apoi, natural.
În 2015 aveam de ales între a urma cursul de ghidul montan, cu atestat valabil doar în Romania, sau pe acela, aparent mai modest, de IML (pe care eu prefer sa îl traduc “ghid de drumeție”) însă cu un atestat recunoscut internațional.
Nu a fost o decizie simplă mai ales că pe atunci meseria de IML era practic necunoscută în Romania. Am înțeles totuși că o afiliere internațională este o garanție a calității și profesionalismului celor implicați, în cazul nostru SGLM (mai ales ca exemplul celorlalte organizații de acest gen din Romania nu m-a prea convins).
Astăzi, după 4 ani petrecuți alături de SGLM, pot spune în continuare că am mai multe avantaje datorită afilierii la UIMLA (programe de pregătire profesională continuă, asigurare profesională, colaborări cu colegi din alte țări europene și nu numai) decât limitări date de statutul de ghid de drumeție.

Cum arăta viața ta înainte să devii IML?
Viața mea înainte să devin IML, hmmm, aș spune că arata ca viața unui montaniard împătimit. Așteptam să treacă saptamâna ca să pot merge din nou la munte. După un timp, în care am reușit să parcurg creasta principală a aproape tuturor masivelor din țară, mare parte doar împreună cu soția, am început să ne uităm și la munții din jurul nostru.
Așa se face că în 2007, consiliat la telefon de dl Dinu Mititeanu, am decis să mergem în Alpi. Acela a fost momentul în care am realizat ca și alții au munti frumosi  Am continuat apoi, matematic, în fiecare an, să urcăm vârfuri înalte, în special în Alpi dar și în alte masive: Tatra, Durmitor, Atlas sau Himalaya.
Lucrurile s-au schimbat radical dupa cursul de IML. Au apărut turele profesionale iar cercul de prieteni s-a mărit considerabil și destul de repede. Mai mult, anumite aspecte precum rutele altenative, condițiile de la cabane, durata turelor, alegerea persoanelor care formează grupul, au adevenit mult mai importante.

Care este cea mai memorabilă tură pe care ai ghidat-o?
De-a lungul timpului au fost mai multe ture pe care le-am organizat și condus eu și pe care le-aș putea contabiliza drept ture ghidate. Având în vedere că sunt IML doar din septembrie 2017 o să aleg totuși o tură din această perioadă iar câștigătorul ar fi: Laugavegur trail (care conform unui top publicat de National Geografic este în Worldwide Top 20 trasee de trekking).
Laugavegur este un traseu de drumeție de 55km din sudul Islandei care începe la izvoarele geotermale Landmannalaugar și continuă până la rezervația naturală Þórsmörk situată în valea cu același nume. Valea largă și dramatică Þórsmörk se află la poalele Eyjafjallajökull, un vulcan activ a cărui ultimă erupție a perturbat serios traficul aerian din întreaga lume. Traseul parcurge peisaje uimitoare, traversează chei, ghețari și munți multicolori de riolite.

Care ar fi destinația ideală unde ai vrea să ghidezi?
În 2013 am petrecut o lună în Nepal, timp în care am parcurs 2 trasee cunoscute de trekking (Gokio Valey și Everest Base camp) iar la sfârșitul turei, când eram cel mai bine aclimatizați, am urcat Island Peak (care, în ciuda celor 6190m, este încadrat totuși la trekking). Peisajele incredibile, diferențele culturale, religia budistă și nu în ultimul rând aromele gastronomiei locale mi-au rămas adânc întipărite în suflet. Astăzi planuiesc să mă întorc în Nepal și pot spune fără să ezit că este destinația ideală. Probabil că în viitor pașii mă vor purta spre alte locuri minunate, cel puțin așa sper și probabil destinația ideală se va schimba.