Trekking

Cozia 1450m (Cernei)

4 Noiembrie 2012

Citisem deja mai multe posturi despre acest varf din muntii Cernei. Stiam ca desi nu sunt marcaje orientarea este usoara, diferenta de nivel mica, numai bun pentru o tura de duminica.
Am plecat in traseu din catunul Obita, exact din pas inainte de coborarea spre Cornereva (unde am ajuns prin Teregova si apoi Rusca). Venind din aceasta directie Cozia este pe partea drepta.
“Poteca” care este la inceput un drum forestier trece printre casele catunului Obita.

Noi am ales sa urcam pe Cozia dinspre Est (prin dreapta din directia noastra de mers) pe aici fiind accesul cel mai facil. Dupa ultima casa din Obita urmeaza un mic urcus si se ajunge intr-o sa.

De aici directia trebuie schimbata brusc la drepta pentru ca drumul pe care am venit va cobora in vale. Vom gasi imediat un drum forestier mare care ne va scoate in spatele varfului la o stana.
Aici parasim drumul (care se continua pe curba de nivel spre vf. Pietrele Albe) si vom urca la liber prin pasunea alpina catre varf. Datorita pozitiei sale, afara din creasta principala privelistea de pe varf este superba.

Urcand spre Cozia
Creasta principala a muntilor Cernei cu Vf. Baldoveni in centru
Tarcu vazut de pe Cozia
Lacul Rusca
Echipa de Varf

Ca sa nu ne intoarcem pe acelasi drum am ales sa coboram spre sud, adica spre catunul Camena (chiar sub varf pe aceasta directie este o stana).

De aici practic pe o poteca am ocolit muntele Cozia prin dreapta (Vest) pe deasura catunului Prislop pana in pasul Obita.
Mai multe poze din tura aici: www.oco.ro/index.php?q=carpati/cernei/Cozia