ski touring alpinismTrekking

Revelion 2012-2013

28 decembrie – 1 ianuarie

Nu aveam nici un plan facut cand am Ana-Maria a venit cu propunerea sa megem la Borsa. Ultima data am fost acolo in 2004…iar zona are multe posibilitati. Imi iau si schiurile de tura cu gandul la creasta muntilor Rodnei.
Pana la urma putina zapada care a cazut la inceput de decembrie se topeste pe zi ce trece iar eu incep sa caut ce trasee de o zi putem face cu plecare din Borsa Complex.
Ne intalnim cu totii vineri seara si dupa ceva discutii facem si planul:
– Cabana Puzdrele, Vf. Pudrele
– Varful Gargalau
– ski de tura in ziua cu revelionul, asa mai lejer.

Ziua 1: Cabana Puzdrele

Stiam ca aceasta cabana este de mult inchisa dar pe de alta parte vechiul traseul care urca la ea pleaca din aproprierea cazarii noastre asa ca este o destinatie buna. Traseul in principiu ar trebui sa fie marcat dar in realitate putinele semne sunt greu de gasit, poteca nu prea mai este folosita iar zapada face destul de dificila gasirea ei.
Ceva zapada a mai ramas dar acum este inghetata bocna:

Dupa ce iesim din sat intram pe o vale pe care suntem nevoiti sa trecem apa de mai multe ori, inaintam destul de greu, cu siguranta nu o sa mai avem timp sa iesim in cresta dar macar pana la cabana sa mergem.

Dupa ce scapam de rau intram intr-un vechi drum forestier pe care se merge mai usor.

Aici totul este acoperit de zapada iar peisajul in sfarsit arata de iarna..dupa cam o ora de mers printr-o padure superba de brad ajungem si in zona cabanei unde intre timp au aparut mai multe stane. Undeva in departare zarim si ruinele fostei cabane, Puzdele. Avea o poziti buna, mai ales pentru ture de iarna, pacat.

Cabana Puzdrele

Mancam rapid ceva intr-o stana, facem o poza de grup iar apoi pornim la vale rapid pentru manati de gerul care incepe sa se faca simtit. Vedem o stana pe partea cealalta de vale, unde un caine ne latra. Probabil ca cineva este acolo si cu siguranta nu a venit pe acelasi drum cu noi pentru ca nu eram urme. Mergem intr-acolo cu speranta sa gasim alt drum la introarcere ca sa facem un circuit.

Supriza placuta, gasim de fapt o cabana noua construita, in regim inchis evident. Drumul de acces la cabana este numai bun pentru intoarcere mai ales ca incepe sa se inopteze.

Ziua 2: Varful Gargalau (2159m)

Astazi suntem hotarati sa iesim in creasta principala asa cu nu mai vrem sa pierdem timp pe drum. Ramanem doar 4: eu, Ioana, Ana-Maria si Remus. O sa urcam cu telescaunul ca sa castigam timp.
Vremea este buna, zapada mica si inghetata. Mergem la inceput pe traseul de vara pana undeva sub varful Gargalau loc de unde parasim tarseul si direct pe varf. Eu am ramas fara baterie la aparatul foto…. dar avem noroc cu aparatul Anei:

Pe varf privelistea e super, doar vantul bate destul de tare…Avem timp destul si facem din nou o bucla. De pe varf coboram in saua Gargalau iar de acolo ne abatem pana pe varful Galatiului de unde coboram pe un picior de munte in platoul de sub taul Stiol. Superba zi.

Ziua 3: Ski de tura

Vremea buna si astazi, chiar mai cald decat in celalate zile. Urcam cu masina pana in pasul Prislop de unde pornim drect pe skiuri. Planul era sa mergem pana la partia de ski sa intalnim restul grupului…doar asa, ca sa facem miscare….numai bine ca sa fim obositi pentru seara de revelion.

Revelion…party..intrerupt la ora 12 de ceva artificii si un moment folcloric regizat de Sandu, Ana si Andreea..

Pentru prima zi din anul nou programul este mai lejer mai ales ca eu si Ioana trebuie sa pornim spre Timisoara. Mergem pana la manastirea Barsana

Poza de grup si apoi ne despartim. Sper sa ne mai vedem in aceeasi formatie si in timpul anului nu doar de revelion..