Bike

Biserici fortificate din Brasov

22,23, 24 iunie 2013

Ca si anul trecut sarbatoarea de Rusalii ne gaseste pe bicicleta de data aceasta la un tur al bisericilor fortificate in judetul Brasov. Doar eu si Ioana. Vremea se anunta buna insa din pacate prea calduroara, una din zile chiar caniculara.
Lasam masina in Voila, langa Brasov in plecam intr-un tur de 3 zile care a insumat pana la urma 200km.

Ziua 1: Voila – Cincsor – Rodbav – Soars – Felmer – Jibert – Viscri

Planul era sa alegem o ruta care sa ne scoata in Viscri unde sa innoptam. Ne asteptam ca sa gasim usor cazare pentru ca satul era deja cunoscut datorita vizitelor printului Charles si mai mult eram si curiosi cum arata zona.
Prima biserica este cea din Cincsor pe care o gasim in renovare, acoperita de schele, asa ca nu putem vedea absolut nimic. Scoala din curtea bisericii este deja renovata si arata foarte bine

De aici continuam pe un drum asfaltat dar foarte prost si plin de gropi pana in Rotbav. Biserica este chiar in mijlocul satului pe un mic deal insa este destul de degradata. Drumul de acces este doar pietonal practic se merge pe o poteca prin livada bisericii. Nu am reusit sa gasim cheia din pacate, persoana care o detinea era plecata din localitate.

In Soars avem mai mult noroc, si il gasim  pe domnul care detinea cheia. Desi avea peste 70 de ani si afara erau 35 de grade ne-a insotit linistit pana la biserica ne-a povestit istoria locului si asta toate dezinteresat pentru ca nu se plateste bilet de intrare.

In Felmer ne oprim 2 ore din cauza caldurii, este insuportatbil de cald iar Ioana nu se simte prea bine. Biserica din acest sat este in stare avansata de degradare…

Din Felmer drumul ne poarta printr-o padure si in sfarsit mai scapam de cadura. Coborarea in Cobor este superba pe o pajista inflorita.

Este deja destul de tarziu si hotaram sa nu mai oprim pentru vizitare ci sa mergem direct in Viscri asa ca ultimii 25 de km ii facem fara pauze.
Ajungem in Viscri unde din vorba in vorba aflam ca la casa albastra putem gasi cazare. Pretul initial de 90eur/noapte ne descurajeaza. Cu foarte mare bunavointa proprietarul incearca sa ne gaseasca o cazare in sat insa toate sunt ocupate asa ca din mila pentru noi ne face un discount. Am aflat apoi ca am avut ocazia sa stam tocmai in pensiunea printului Charles: http://www.viscri125.ro/ si a meritat din plin.

Cina in mod exceptional nu s-a tinut la pensiune ci la o sasoaica in sat Am reusit sa mai gasim si noi 2 locuri libere. Visinata, ardei umpluti in sos dulce si prajituri delicioase toate facute acasa impreuna cu povestile despre Viscri si printul Charles au incheiat ziua.

Ziua 2 Viscri – Crit

Dimineata dupa micul dejun ne luam ramas bun de la gazda noastra si mergem sa vizitam biserica evident renovata si cu ghid permanent..

Aici mai intalnim 4 biciclisti si ne propun sa mergem impreuna cu ei spre Crit. Si noi aveam aceeasi destinatie insa pe drumul auto pe cand ei mergea direct doar de drumuri de caruta. Putin neincrecatori la inceput am accepat cand am aflat ca unul dintre ei era chiar ghid (aflat in timpul liber acum).
Ce a urmat a fost una din cele mai reusite zile de moutain bike.
Urcarea din Viscri pana pe culmea dealului este desctul de abrupta asa ca rand pe rand cedam si trecem la push bike. Sus la umbra padurii luam pranzul, noi cam nepregatiti insa baietii au avut si prentru noi: slanina, oua, telemea si rosii de gradina.

De aici drumul continua in mare parte printr-o padure cu multi, multi tei infloriti si care ne scoate direct in Mesendorf

Pauza de bere si vizitat biserica. Drumul catre Crit, care este doar dincolo de deal, il vom face pe un traseu special amenajat pentru bicicleta. Traseul este amenajat pe fonduri europene si este parte al unui program de dezvoltare al cicloturismului in zona.

In Crit ne despartim de noii prieteni care se intorc acasa iar noi ramanen sa vizitam biserica si sa ne cautam cazare. Ca si in Viscri si aici Fundatia Mihai Eminescu (in spatele careia se afla Printul Charles) a contribuit la renovarea bisericii si a multor case din sat. Dam si o fuga pana in Roades un sat invecinat… ca mai avem timp destul pana la lasarea serii.

Ziua 3: Crit – Rupea – Homorod – Ungra – Crihalma – Halmeag – Sona – Fagaras – Voila

Ultima zi si cea mai lunga, 100km. Trecem in viteza prin Rupea fara sa vizitam cetatea, poate alatadata.
Oprim totusi in Homorod unde biserica era deja deschisa si apoi facem si un mic ocol pana la Cata unde avem iarasi noroc.
Cea mai frumoasa biserica a fost totusi cea din Ungra unde fortati si de o ploaia torentiala petrecem aproape 2 ore.

Mai multe poze puteti gasi aici:http://www.oco.ro/index.php?q=locuri/brasov
Track-urile mai jos
Ziua 1
Ziua 2
Ziua 3