ski touring

Creasta Cindrelului iarna

In ultimii 2-3 am ajuns destul de des in Cindrel si mai ales iarna insa tot timpul punctul final a fost varful Cindrel sau sau saua Steflesti. Stiam ca traseul de creasta continua de aici pana la lacul Oasa si parea o ruta potrivita pentru ski de tura.

Acum ca refugiul Canaia are cabanier ideea unei traversari pana la lacul Oasa pe ski de tura dar fara cort si alte materiale necesare camparii a venit natural. Dupa cateva zile de facut diverse scenarii de transport combinand 2 masini si 3 soferi apelam pana la urma la seviciile unei firme de transport: http://minitrans.ro/.

Sambata dimineata ne gaseste in Sebes unde ne lasam masina si suntem preluati de microbuz care ne duce pana la cabana Oasa. Aici urmeaza echiparea si pornin direct de la cabana pe traseul banda rosie proaspat marcat de o asociatie elvetiana…fara cuvinte.
Urmeaza o urcare la inceput placuta iar apoi abrupta printr-o padure cu multi copaci cazuti care ne obliga de multe ori sa iesim din traseu. Suntem tot mai convinsi ca directia de parcurgere este cea buna pentru ca ne era destul de incomod sa coboram pe aici. Dupa cam 2 ore bune iesim in poienile cu stane din zona varfului Oasa Mare si ne bucuram de soare si zapada din belsug.
De aici drumul ne poarta prin poieni cu stane si ne urca incet spre varful Cindrel. Pe masura ce urcam incepem sa vedem muntii care ne inconjoara: Paring, Sureanu, Lotrului. Zapada este putin moale si se lipeste de foci doar pe versantii vestici insa pe masura ce urcam devine tot mai inghetata.
La ora 18 ajungem toti pe Varful Cindrel la timp ca sa vedem apusul si sa ghicim coborarea spre refugiul Canaia. Pe ultimele raze de lumina ajungem la refugiu. Ca de obicei serviciile de aici sunt la inaltime, Doru ne asteapa cu masa calda si camere incalzite.

Duminica nu ne grabim, stim ca traseul este relativ scurt. Vremea nu mai este asa buna ca ieri, norii au imbracat varfurile inalte si ninge usor. Plecam de la refugiu spre creasta, urmeaza o coborare frumoasa de pe varful Rozdesti iar de acolo alegem sa mergem peste Varful Batrana ca sa ne bucuram de partiile din Poiana Gaujoara. A fost o decizie buna pentru ca aici gasim pulvar asternut peste o crusta tare. Inainte de ora 14 suntem la o cafea in Paltinis de unde microbuzul ne duce in Sebes.

O tura frumoasa care si impartita pe 2 zile cu innoptat la refugiul Canaia este chiar usoara (34km si / 1600m).

One thought on “Creasta Cindrelului iarna

  1. Confirm ca tura din Cindrel a fost o reusita. Vremea a fost superba si zapada de asemenea, cu mici exceptii pe la orele pranzului in zonele expuse puternic soarelui. Decizia de a incepe tura de la Oasa a fost numai buna, potrivindu-ne pe traseu cu vremea buna si evitand o posibila coborare pe clapari prin padure catre Oasa din cauza aglomerarii de copaci cazuti. Bai, ce ti-e si cu organizatorul asta… foarte inspirat. Doru de la cabana Canaia a fost la inaltime cu pregatirile. Astepta el mai multi vizitatori in acea seara…., insa acestia nevenind, ne-am bucurat noi de toata ospitalitatea si bunatatile. Coborarea catre Paltinis … superba!
    Ne vedem la urmatoarea tura!

Comments are closed.